The Vow är en dokumentärserie som handlar om den slutna gruppen NXIVM [Nexium]. Med Keith Reniere som ledare byggdes en företagsstruktur med fokus på personlig utveckling, vars huvudsäte fanns i Albany, New York. Ett gäng dotterbolag, kursprogram och grupper med varierande inriktning utvecklades, där kanske det mest extrema var DOS, ett hemligt systerskap som bestod av en pyramid av ”masters and slaves”. Gruppen karaktäriserades av extrema bantningsregimer, hög kontroll av medlemmarnas minsta steg i tillvaron, samt sexuella övergrepp. Det hela kulminerade i att kvinnor i DOS brännmärktes i ljumsken med Keith Renieres initialer, något som blev uppmärksammat i media samtidigt som #MeToo-rörelsen tog fart.
Hur kan sådant här hända idag?
Första säsongen av The Vow från år 2020 är en dramatisk dokumentärserie som beskriver en till synes extrem rörelse, men faktum är att den har många paralleller till andra New Age-rörelser som är slutna och destruktiva. Liknande rörelser har funnits i historien och det förekommer än idag. Det kan tyckas anmärkningsvärt att NXIVM pågick under vår samtid, under 2000-talet. Man kan också reagera över att medlemmarna var till synes välanpassade individer i samhället, ofta väl bemedlade och framgångsrika. Flera kändisar drogs till NXIVM och blev centrala personer i rörelsen, till exempel skådespelerskan Allison Mack som ledde gruppen DOS. Förstås under ledning av Keith Reniere, ett faktum som länge doldes av Reniere själv. Som det beskrivs i dokumentären så är det just framgångsrika och handlingskraftiga människor man gärna vill ha i en sluten rörelse. Människor son får saker att hända och som jobbar hårt och lojalt mot ett gemensamt mål. I detta fall, för att göra världen till en bättre plats, vilket inte på något vis är unikt för NXIVM.
Människor förenas både före och efter ett avhopp
Det fina med The Vow är att serien beskriver människors djupa behov att vara del av ett community, både före och efter ett avhopp. Under serien får vi följa Sarah, Nippy, Bonnie, Mark och Catherine, en mix av avhoppare och anhöriga, som tillsammans hjälper varandra att reda ut vad de varit med om, både för deras egen bearbetning men också för att samla bevis och åtala Keith Reniere för de många brott han begått, bland annat människohandel för sexuella ändamål. Människors längtan att vara del av en gemenskap visas inte bara under tiden i gruppen, men också efteråt, något som The Vow så tydligt porträtterar genom att dokumentera huvudpersonernas nära och lojala vänskap och strävsamma gemensamma arbete, för att förstå och bearbeta allt som varit, men också för att få uppleva en bättre framtid.
Hur söker jag hjälp efteråt?
Community-baserade stödgrupper och självhjälpsgrupper kan vara svårt att gå in i när man en gång varit i en sluten rörelse med liknande dynamiker, men det kan också vara den metod som verkligen hjälper. Dels på grund av att behovet att vara del av något större och meningsfullt troligen inte försvunnit. Men också för att få ta del av andra människors upplevelser, som varit med om liknande saker som en själv, kan vara mycket terapeutiskt. Särskilt under de första åren som avhoppare då man åter ska finna sig själv och sin plats i samhället, samtidigt som känslan av ensamhet och isolering kan vara mycket påtaglig. Även senare i livet kan man gynnas av stöd från andra avhoppare – medmänniskor som vet precis hur det känns och att processen tillbaka kan vara både lång, omfattande och komplex.
När man varit med i en sluten grupp som handlade om personlig utveckling och/eller andlighet (New Age) kan det också vara lätt gjort att fortsätta söka sig till liknande sammanhang i ett försök att läka. I detta finns en betydande risk att råka ut för alternativa terapier och andra metoder som saknar vetenskaplig evidens. För avhoppare med alternativ bakgrund kan det inte nog påpekas hur viktigt det är att söka professionell hjälp av legitimerade professioner, liksom att söka nya sammanhang och nya relationer som består av andra värdegrunder än det man lämnat. Det ger perspektiv och en god start för tillfrisknande, som inte nödvändigtvis leder till att man riskerar dras tillbaka i något välbekant men destruktivt.
Ibland svårt att släppa det som varit
I efterspelet av The Vow startade Sarah och Nippy podden A Little Bit Culty, där paret avhandlar diverse som hände i NXIVM, men podden fokuserar också på andra slutna rörelser och man får höra många avhoppares berättelser och personliga perspektiv. Den som följt podden kan höra att det är svårt för Sarah att helt släppa det som lärdes ut i NXIVM. Hon beskriver att en del av metoderna och lärdomarna var användbara och hon berättar också om en del alternativa praktiker som hon fortsatt med efteråt. Likaså finns spår av en andlig verklighetsuppfattning, som kvarstår. Och precis så kan det ofta se ut. Vissa bryter med allt och blir totala ateister, vissa förhåller sig agnostiskt till verkligheten, men många behåller någon form av tro, även efter avhoppet. En del omformulerar sina gamla trosuppfattningar till något mer ”uppdaterat” eller ”balanserat”, vissa återgår till en barnatro som känns trösterik och sann för dem, och andra går in i något helt nytt, antingen andligt eller sekulärt. Att hänge sig åt vetenskap och forskning är ett sätt för vissa att både förstå vad de varit med om och att finna en känsla av mening för fortsatt privatliv liksom arbetsliv.
Vad Hjälpkällan kan erbjuda
I Hjälpkällan stödgrupper samlas olika individer med varierande syn på tro och livsåskådning. Det som förenar är att vi alla blivit uteslutna från eller själva har hoppat av en sluten rörelse och att det har inneburit betydande konsekvenser för oss. Vi vill alla hitta tillbaks till eller upprätthålla ett gott liv och vi vill kunna må bra. Hjälpkällan bestämmer inte vad som är en ”sekt” och vi sätter inte upp kriterier för vad avhoppare ska tänka eller känna efter sitt avhopp. Hos oss finns både de som blivit ateister och de som behållit en tro av något slag. Vi samlas för att lyssna till varandra, för att stötta och bli stöttade i våra funderingar och känslor kring avhopp, konsekvenser och livet i stort. Inom Hjälpkällan finns flera som varit med i andliga rörelser eller grupper för personlig utveckling, som kan kategoriseras under New Age-paraplyet. Allt från Scientologerna eller spirituella rörelser, till små obskyra terapi-grupper med destruktiv dynamik. Om du varit med om något liknande och inte riktigt kan reda ut det eller känner att du behöver hjälp med något – tveka inte att kontakta oss för ett första samtal, för att släppas in i våra dolda Facebookgrupper eller för att vara med på våra digitala träffar där du kan möta andra avhoppare.
Text: Matilda Hallgren
Vice ordförande i Hjälpkällan
Säsong 2 av The Vow släpptes i oktober 2022. Seriens andra säsong tar vid efter att Keith Reniere dömts till 120 år i fängelse och fokuserar på före detta medlemmar som ännu inte släppt läran, eller som fortfarande verkar känna, tänka och agera under Renieres kontroll.
En bra fördjupning för att ytterligare förstå mekanismerna bakom sekteristiska grupper är dokumentärserien Seduced, där man får följa India Oxenberg efter hennes avhopp från NXIVM. Serien innehåller kommentarer från en rad erkända experter på sekter, så som Janja Lalich, Steven Hassan och Rick Alan Ross, vilkas perspektiv bidrar till att förklara hur dessa företeelser kan ske, oavsett vilken grupp eller rörelse som en människa är eller varit del av. Seduced ger också ytterligare inblick i den sexuella manipulation, exploatering och övergrepp som försiggick i NXIVM.