Kunskap

Här har vi sammanställt listor på inspirerande, tankeväckande, kunskapsspäckade och humoristiska källor – ja, allt möjligt som kan utbilda, läka, roa, väcka nyfikenhet eller fylla på ett redan rikt kunskapsförråd.

Många avhoppare finner att det kan vara otroligt hjälpsamt att ta del av böcker, filmer, serier, poddar med flera medier, för att förstå vad som hände, bearbeta vad man varit med om och få nya perspektiv på livet efteråt. Intressant nog finns det ofta återkommande mönster i slutna rörelser, oavsett gruppens inriktning. Ju mer man tar del av material som beskriver dessa mönster, desto mer kan det tydliggöras hur saker och ting fungerar i en sluten gruppdynamik. Händelserna blir plötsligt mindre personliga och mer kontextuella.

De senaste åren har inneburit en riktig boom av populärkulturens intresse för sekter. Det har också lett till att många filmer, serier och poddar blivit sensationella och överdrivet dramatiska, eller att de visar en nidbild av sekten och dess medlemmar. Och vad har egentligen Livets ord och Mansonfamiljen gemensamt? Det kan alltid vara bra att förhålla sig kritiskt till diverse källor och att välja den typ av information som passar en själv bäst. Därför har vi allt från fackböcker av forskare till mer dramatiska filmatiseringar med i denna lista, men vi har också sållat med omsorg och har valt ut de titlar som hjälpt oss bäst – nu hoppas vi att du också får nytta av dessa källor till kunskap och igenkänning. Om du har tips på kvalitativa källor som du anser saknas i listorna nedan – hör av dig!

Fackböcker

Terror, Love and Brainwashing: Attachment in Cults and Totalitarian Systems av Alexandra Stein (2016). En viktig och insiktsfull bok skriven av en av de främsta experterna inom området.

Combatting Cult Mind Control av Steven Hassan (2015). Hassan är en auktoritet på ämnet sekter och har bland annat lanserat BITE-modellen som kan användas för att identifiera slutna rörelsers sätt att kontrollera medlemmars Beteenden, Information, Tankar och Emotioner.

Sektsjuka. Bakgrund – uppbrott – behandling, av Håkan Järvå (2009)
, beskriver sektdynamiken och avhoppares hjälpbehov ur flera perspektiv. Boken är informativ och vänder sig även mot vårdgivare.

Manipulering pågår: avslöjande erfarenheter från tidigare sektmedlemmar (2004). Före detta sektmedlemmar berättar med egna ord. En god representation av olika typer av rörelser, t ex Livets ord, Moonrörelsen, Guds barn, Hare Krishna, Scientologerna.

Escaping Utopia: Growing Up in a Cult, Getting Out, and Starting Over av Janja Lalich & Karla McLaren (2017) bygger på sociologen Janja Lalichs tidigare forskning inom ämnet. Lalich har även författat andra böcker, exempelvis Take Back Your Life (2006) som fått mycket uppmärksamhet.

Bare-faced Messiah av Russel Miller (2015). Den sanna historien om Scientologins ledare L Ron Hubbard.

Cultish av Amanda Montell (2021), om språkbruket i sekteristiska rörelser.

Skönlitteratur

Att vinna en tro och förlora sig själv av Anders Haag (2014). En gripande berättelse om Anders egna erfarenheter av Hare Krishna och att lämna rörelsen.

A Billion Years: My Escape From a Life in the Highest Ranks of Scientology av Mike Rinder (2022). Före detta ledarfigur i Scientologerna som hoppade av.

Allt jag fått lära mig av Tara Westover (2021) är historien om hur det kan vara att växa upp i en fundamentalistisk familj.

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein (2015) samt hennes efterföljande böcker i flera serier. Mariette har en bakgrund som högt uppsatt inom Scientologikyrkan.

Nio främlingar av Liane Moriarty (2019) utspelar sig på ett hälsohem med New Age-prägel. Engelsk titel: Nine Perfect Strangers.

Flickorna av Emma Cline (2017) är en gripande roman som utspelar sig i Mansonfamiljen, ledd av Charles Manson under 1960/70-talen. Engelsk titel: The Girls.

Webbsidor

Steven Hassan – Freedom of Mind Resource Center
https://freedomofmind.com

Janja Lalich – Cult Information and Research Center
https://janjalalich.com/

Filmer

Abuse in Buddhism – The Law of Silence (2022). Avslöjande dokumentär om systematiskt sexuellt utnyttjande inom grenar av buddhismen.

Holy Hell (2016). En stark och sevärd dokumentär om The Buddhafield, en New Age-grupp i västra Hollywood under 1980-talet.

My Scientology Movie (2015). Dokumentärfilmaren Louis Theroux undersöker Scientologin.

The New Gurus of the USA (2020) beskriver varierande nyandliga strömningar av idag.

Worlds Apart (2008). Baserad på en sann historia om en 17-åring i Jehovas Vittnen som blir kär i en person utanför rörelsen. (Danska: To Verdener).

Escaping The Nxivm Cult: A Mother’s Fight To Save Her Daughter (2019). En filmatisering av familjen Oxenbergs upplevelser i nyandliga rörelsen NXIVM.

Serier

Leah Remini: Scientology & the Aftermath (2016). En stark dokumentärserie som handlar om Scientologerna. Leah Remini har själv en bakgrund i rörelsen.

The Vow (2020) handlar om NXIVM, en företagsstruktur med fokus på personlig utveckling och nyandliga praktiker, ledd av numera livstidsdömda Keith Reniere.

Wild Wild Country (2018). En välproducerad dokumentärserie som behandlar Osho-rörelsens bildande, storhetstid och fall.

My Daughter Joined a Cult (2022). Om den indiska gurun Swami Nithyananda, återberättat av före detta följare.

The Secrets of Hillsong (2023). Om kyrkans problematiska bakgrund och hemlighållande av oegentligheter.

Poddar

A Little Bit Culty produceras av före detta NXIVM-medlemmarna Sarah och Nippy. En utmärkt podd som täcker många olika rörelser och företeelser som kan vara ”lite sektiga”.

Conspirituality förklarar och avmystifierar sekteristiska strömningar, främst inom nyandlighet och wellness. Intelligent och underhållande.

IndoctriNation. En bra podd om sekter, manipulation och hur man skyddar sig från kontrollerande system.

The Influence Continuum with Dr. Steven Hassan är en informativ och bred podd, ledd av Hassan, en välkänd expert inom sekterism.

Sekter är en svensk podd om just sekter, av alla de slag. De första säsongerna täcker de vanligaste sekteristiska rörelserna och innehåller många givande intervjuer med experter på området.

Sektpodden. Ännu en svensk podd med utgångspunkt i händelserna kring Knutbysekten.

Sounds like a cult är en komisk podd som driver med allt möjligt som kan ses som lite sektigt.

Was I in a cult? Avhoppare berättar om sina upplevelser.

The How-To Heretic. ”En guide till livet på utsidan”.

TV

Den enda sanna vägen, SVT (2015). Hur är det att leva som troende i ett strängt religiöst samfund och vad händer om man vill lämna gemenskapen?

Dokument inifrån: De utvalda barnen, SVT (2021). En inblick i antroposofin och händelserna kring Waldorfskolan i Järna som gick sin egen väg.

Gud som haver barnen kär, SVT (2021). En serie om alla de barn som blivit skrämda och farit illa av den religion deras föräldrar valt åt dem.

Terapeuten, Kalla fakta, TV4 (2022).
Vem som helst får kalla sig terapeut. Serien skildrar en gränslöshet som återfinns i flertalet nyandliga sammanhang där fokus ligger på terapi eller personlig utveckling.

Uppdrag granskning: Knutby, SVT (2020). Hur kunde en vanlig svensk frikyrkoförsamling förvandlas till ett skräckvälde? Välproducerat om Knutbysekten.

Uppdrag granskning: Ärren från Jehovas, SVT (2022). Nina följer Jehovas vittnens blodsregler och är nära att dö. Hedda blir kär och förlorar hela sin familj. Om livet i JV och ärren efteråt.

Story: Sektbarnets hämnd (2023), SVT
Uppväxten i Jehovas vittnen var full av våld, kontroll och skräck. Den grävande journalisten Jenny Küttim återvänder hem för att göra upp med sin barndom.