Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sekteristiska kännetecken 2: Sinnesförändrande metoder och ledarskapet

13 september, 2023 kl 19:00 - 20:30

International Cultic Studies Association (ICSA) har sammanställt en lista på sekteristiska kännetecken, som är starkt kopplad till den senaste forskningen. Listan är sammanställd av psykolog Michael D. Langone, expert på sekterism och VD på ICSA.

Under hösten 2023 bjuder Hjälpkällan in till samtal där vi tillsammans går igenom och diskuterar ICSAs lista, punkt för punkt. Hur var det under tiden i gruppen och hur ställer jag mig till dessa saker idag? Kan jag se liknande tendenser även nu, men i andra sammanhang? Hur förhåller jag mig till mina erfarenheter?

Denna samtalsträff kommer att beröra följande punkter:

  • Sinnesförändrande metoder (som meditation, sång, tungotal, fördömande sessioner och försvagande arbetsrutiner) används i överflöd och tjänar till att undertrycka tvivel om gruppen och dess ledare.
  • Ledarskapet dikterar, ibland mycket detaljerat, hur medlemmar ska tänka, agera och känna. Till exempel kan medlemmar behöva tillstånd för att få dejta, byta jobb, gifta sig – eller så bestämmer ledaren vilka typer av kläder man ska bära, var man ska bo, om man ska skaffa barn eller inte, hur man disciplinerar barn och så vidare.

Hela listan finns att läsa här: https://www.spiritualabuseresources.com/articles/characteristics-associated-with-cultic-groups

Details

Date:
13 september, 2023
Time:
19:00 - 20:30

Venue

Online